Volcà Santa Margarida

21 març 2023

El volcà Santa Margarida és una de les formacions volcàniques més visitades de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La seva forma completament circular, permet passejar per la seva corona tot contemplant el cràter enfonsat uns 70 metres.

El volcà té una altitud màxima de 766 metres. Des del pàrquing on es pot deixar el vehicle, ens trobem amb un desnivell d’uns 140 metres per aconseguir arribar en la cresta del volcà. Un cop a dalt podem rodejar els 2000 m de perímetre. Per un petit caminet, podem baixar fins al centre del cràter on trobem un prat i en mig una ermita. Aquest edifici d’origen romànic és l’ermita de Santa Margarida de Sacot, que curiosament és la que li va donar nom.

Per poder descobrir com es va formar, hem de recular fins fa uns 11.000 anys. Tot i semblar que és un volcà molt vell, podem dir que és una formació relativament jove. Es parla que la creació de la zona volcànica de la Garrotxa es va produir fa entre uns 10.000 i uns 700.000 anys. Així doncs, veient el llarg període d’activitat volcànica, podem dir que és un dels volcans joves de la comarca.

La formació del volcà Santa Margarida, va ser gràcies a diferents erupcions freatomagmàtiques de més i menys força. Aquests fenòmens es van produir pel contacte entre el magma i l’aigua dels aqüífers que hi havia a la zona.

Cada una d’aquestes erupcions va ser diferent. Estudiant les capes de materials del volcà, s’ha pogut veure que es va produir una explosió més forta que va fer aflorar a la superfície, no només materials volcànics, sinó que també van sortir materials de la capa de gresos del període eocè. En la part meridional del cràter hem trobat gresos que demostren aquest fet.

En altres erupcions de menys virulència la lava es va precipitar cap al vessant est del cràter. En tenir una explosió més fluixa, no va provocar que hi hagués gaires caigués de roques volcàniques en la zona. Curiosament, les que podem trobar al centre del volcà Santa Margarida provenen del volcà Croscat i no de les erupcions del mateix Santa Margarida.

En l’actualitat tota aquesta activitat volcànica està adormida, permetent que el con volcànic s’hagi cobert de bosc, menys el centre del cràter que trobem un prat d’herba. La comarca de la Garrotxa és una comarca molt humida i fa que la vegetació sigui abundant. Passejant pel volcà podem veure un exemple de tota aquesta massa natural.

A més de gaudir des de terra, també és molt interessant veure el con volcànic des del cel. Des del globus podem veure perfectament la forma circular i l’ermita de Santa Margarida de Sacot, tota una meravella paisatgística.

Ja ho saps, doncs:

DESCOBREIX EL VOLCÀ SANTA MARGARIDA DES DEL CEL!

Fes la reserva del vol en globus aquí!

Fes la reserva del vol en globus i la visita a l’espai cràter aq!

Més informació de la zona volcànica aquí!

Comparteix