Els volcans de la Garrotxa

30 setembre 2021

Hem de retrocedir entre deu mil i set-cents mil anys per assistir a les successives erupcions de volcans. Aquest violent fenomen natural va donar origen al paisatge totalment singular i que, en l’actualitat, permet gaudir dels quaranta cons volcànics i de les més de vint colades de lava petrificada que existeixen a la Garrotxa.

D’entre tots els volcans, destaca el volcà més jove de la zona volcànica de la Garrotxa, el Croscat. En un dels seus laterals es va extreure greda durant vint-i-cinc anys, convertint-lo en una espècie d’expositor natural que permet observar les diferents capes i materials que el formen. A 3’5 km trobem el volcà Santa Margarida, amb un cràter central arrodonit  i l’ermita d’origen romànic de Santa Margarida al centre. Just al mig de la ciutat d’Olot s’alça el volcà Montsacopa, des del qual es gaudeix d’una completa panoràmica de la població. Al volt del cràter es troben l’emmurallada ermita de Sant Francesc de Pàdua i dues torres de guaita construïdes durant l’època de la Guerra del Francès. 

Tant la natura com la vida humana es va anar assentant sobre aquestes restes volcàniques. El descens del material volcànic va anar modificant l’orografia de la comarca. La vida es va anar apoderant de la superfície i juntament amb la influència humana va anar canviant l’aspecte de la zona, fins a deixar-nos el paisatge que tenim actualment.

Una de les àrees més concorregudes és la Fageda d’en jordà, un bosc únic per l’altura que es troba. Gràcies al clima específic de la comarca ha crescut un frondós bosc de fajos a tan sols 600 metres del nivell mar. Un fet atípic, ja que normalment es troben a cotes més altres. Està assentada sobre la colada de lava procedent del volcà Croscat. Com ens va descriure el poeta Joan Maragall és un indret verd i profond com mai cap més n’hagis trobat al món.

La vida humana es va anar ubicant en aquests indrets. Centres urbans rurals es van anar construint sobre el material volcànic. Un dels pobles més especials que va néixer, va ser Castellfollit de la Roca. El riu Fulvià i el riu Toronell va anar erosionant, cada un per un costat, la colada de lava, formant un penya segat en mig. A sobre, a tocar de la cinglera, en una petita esplanada de menys 1 km2 es van construir una petita vila de gran bellesa.

Aquests són alguns dels llocs més emblemàtics. Tot i això, es desenvolupen activitats per donar a conèixer els espais no tan conegut però igual d’espectaculars. Rutes amb 4×4, segway, bicicleta o caminant que ens porten per racons amagats i menys concorreguts. Grans professionals que coneixen l’entorn i l’evolució històrica, ens expliquen la zona volcànica de la Garrotxa de primera mà.

No només les entitats privades dediquen esforços per donar a conèixer la comarca. En pocs mesos a Olot s’inaugurarà l’espai cràter. Un modern museu públic que té com a objectiu explicar de manera molt amena el que va passar fa tants de milers d’anys i tota la seva evolució fins avui en dia.

Ja ho sabeu, doncs:

VENIU A CONÈIXER LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

Feu la reserva del vol en globus per sobre els volcans aquí!

Feu la reserva del vol en globus i una activitat extra aquí!

Feu la reserva a mida aquí!

Comparteix