Els museus de la Garrotxa

25 juliol 2022

A la Garrotxa tenim sis museus repartits per diferents pobles de la comarca. La ciutat d’Olot, és el centre neuràlgic de la comarca i concentra els museus més importants. Els altres dos els trobem a Joanetes i Besalú. La riquesa econòmica, natural, històrica i artística de la zona fa que tinguem uns espais amb un patrimoni molt interessant per conèixer l’evolució que ha tingut la Garrotxa.

Museu de la Garrotxa

Un equipament ubicat a l’antic edifici de l’hospici, construït el segle XVIII. S’utilitzava com a escola, habitatge de mestres, beneficència i escola de belles Arts. Actualment, alberga la seu de l’observatori del paisatge de Catalunya, la casa dels gegants d’Olot i el museu de la Garrotxa. El museu disposa de tres sales temporals situades a la planta baixa i el primer pis. L’exposició permanent està l’últim pis de l’edifici. L’equipament se centra a mostrar-nos el moviment pictòric paisatgístic d’origen garrotxí que fou referència arreu de Catalunya i que creà una escola única. Disposa de peces dels germans Vayreda i d’en Josep Berga i Boix, els impulsadors d’aquest moviment. A més de l’evolució que va tenir aquest estil pictòric s’exposen escultures i pintures d’artistes de referència de Catalunya. Un conjunt d’obres que completen una exposició molt interessant del moviment artístic garrotxí i Català.

Museu del sants

L’art de crear sants. Aquest espai expositiu ens ensenya l’activitat artesanal, d’imatgeria religiosa que es desenvolupava a la ciutat d’Olot. L’edifici on ara està el museu va ser el primer taller d’imatgeria religiosa de la ciutat, fundat per Joaquim Vayreda i Josep Berga i Boix, l’any 1880. L’exposició disposa de 5 espais on veure el procés i mostres d’aquestes obres d’art; la sala de models, la sala d’emmotllatge i retoc, la sala de pintura i decoració, la sala de cultura popular, imatgeria festiva i de pessebres i la sala dels sants d’Olot.

Espai cràter

Un equipament que acaba d’obrir les portes. El museu ens mostra de forma molt interactiva la vulcanologia. L’edifici de nova construcció al mig d’Olot, està situat a l’interior del volcà Puig del Roser. L’eix central és l’exposició on podem descobrir de forma dinàmica els volcans de la comarca i la seva formació. Cada persona és lliure d’aprofundir més o menys sobre el tema, gràcies a les diferents pantalles, maquetes, projeccions… Aquests materials ens donen la llibertat d’escollir quins coneixements volem aprendre. A més a més d’explicar-nos la vulcanologia, és un centre que promou la investigació i el coneixement de la ciència i la societat. A través d’altres espais com la sala magma i l’aula bufador es desenvolupen conferències, jornades i activitats, de diferents àmbits.

Casa-museu Can Trincheria

Una exposició per veure la vida quotidiana d’una família benestant d’Olot. Aquesta casa-museu ubicada al centre d’Olot va ser construïda el segle XVIII i ens mostra escenes amb mobles i obres d’art de gran qualitat que demostren la importància i poder de la família Trincheria.

Circusland

Ens traslladem de població i ens ubiquem a Besalú, un poble d’un gran interès històric i que fa poc més d’un any, també disposa d’un equipament centrat en les arts de circ. El trobem dins del monestir de Sant Pere, un edifici religiós construït l’any 977. Després de gairebé nou-cents anys amb usos religiosos, un empresari el va comprar per convertir-lo en una fàbrica tèxtil fins a l’any 1978 que es va convertir en una casa de colònies. L’edifici de grans dimensions ha permès crear un equipament únic a Europa dedicat exclusivament a la història i el present de les arts circenses. Té coma a l’objectiu formar, conservar, investigar, difondre i exhibir una col·lecció permanent de béns culturals relacionats amb les arts circenses.

Can trona, Centre de cultura i natua de la Vall d’en bas

L’últim equipament el trobem a la Vall d’en Bas, concretament a Joanetes. Una zona agrícola i ramadera dedicada a la vida a pagès. Per aquest motiu es va crear un museu per ensenyar la vida i l’evolució de la vall. Un espai multidisciplinari amb una sala d’exposició permanent que ens explica la Vall d’en Bas i la seva evolució natural i animal. A més disposa d’una sala per exposicions temporals de diferents àmbits i altres espais per fer activitats, xerrades i conferències.

Aquests serien els sis equipaments més importants que disposem a la comarca, com es pot veure diferents espais per explicar la comarca des dels diferents sectors. Unes visites a alguns d’aquests museus podria ser una bona forma de completar l’activitat del vol en globus y veure la comarca des de diferents punts de vist.

Ja ho saps, doncs:

CULTURITZAT A LA GARROTXA!

Fes la reserva del vol en globus i l’espai cràter aquí!

Més informació dels museus aquí!

Fes la reserva a mida aquí!

Comparteix